Er jeg i rute?

Begynte jeg for seint? Laugavegur ultramaraton er nå bare to måneder unna. 

Forrige helg løp Javi og jeg 20 km sammen, og jeg ble så oppløfta over hvor greit jeg syns det gikk. Jeg kjente det litt i kneet mot slutten, men det ble aldri ille. I går økte jeg med to km, ellers var det omtrent samme ruta jeg løp. Det føltes tungt, og etter 15 km kjente jeg det allerede i kneet.

Det begynte ganske bra opp mot Haukåsen: Jeg syntes jeg klarte å småjogge litt mer enn jeg gjorde forrige gang- det er såpass bratt at jeg innimellom må slå over til å gå i raskt tempo mens jeg hiver etter pusten.

Ved 15 km begynte det å bli tungt, det var varmt, jeg kjente det i leggene og i høyre kne. Det er akkurat som det låser seg ytterst på høyre side av kneet, dette gir seg ofte om jeg stopper opp og tøyer litt, så det gjorde jeg.

De siste kilometerne var skikkelig tunge og jeg kunne ikke fatte at følelsen var så annerledes enn for bare en uke siden. Negative tanker kom, jeg som følte jeg var så godt i rute til Ecotrail 20 km den 20. mai tenkte nå at jeg slett ikke var det. Jeg lurte på om jeg ville klare 20 km i det hele tatt- kneet begynte å krangle igjen. Jeg stoppet ved Mariholtet, tøyde, tvang meg videre til halvmaratondistanse, det skulle jeg i hvert fall greie. Da gjorde ikke kneet vondt lenger, så jeg tenkte at jeg måtte klare 22. Målet for uka var 22-23 km, det gikk i hvert fall! Men jeg hadde ingenting igjen, og det gjorde vondt i beina da jeg stoppet og gikk de siste to hundre meterne hjem. Resten av dagen var jeg sliten og trøtt.

Det ble noen stopp underveis, blant annet ved Sarabråten, der jeg fikk i meg litt energi. På Rustadsaga gikk jeg på do og kjøpte en bolle.

18221583_10154990572421620_5988840682863535690_n.jpg
Sarabråten
IMG_20170506_113755
Selfie ved Sarabråten. Svett og varm

Vakkert er det i alle fall rundt Nøklevann- mange var ute og syklet, løp, gikk tur. Jeg drakk ofte av drikkesekken, det var litt for varmt for min smak, og en annen tanke jeg fikk var at Marxa al Bartolo, fjelløpet vi skal delta i 9. juli i Benicasim i Spania, også kommer til å bli skikkelig tøft.

Kart
Kart over ruta

Med andre ord, ikke mange positive tanker. Sånn må det vel bli noen ganger. Jeg håper på en bedre tur neste uke. Da blir det også en annen rute. Har tenkt meg Elvåga rundt i stedet for Nøklevann rundt etter Haukåsen. Det er en mer teknisk runde, så tidene blir nok ikke bedre, men forhåpentligvis følelsen. Har lært at jeg foreløpig ikke bør øke med mer enn 2 km i uka, i forrige uke var jeg kanskje litt overmodig.

Det koster penger å beskytte seg mot skader og smerter. Man bør ha minst to par sko til grus og asfalt, og minst to par terrengsko om man løper mye i skog/fjell, og de må byttes ut ofte nok. Har kjøpt tre par sko i år +kompresjonsstrømper, det blir noen tusen. Det er ikke billig å drive med jogging/løping. Gøy er det, da! Kroppen er sliten i dag, men jeg satser på å orke en kort bakkeløpingstur i kveld. Selv om opplevelsen ikke var super i går, gleder jeg meg til neste tur allerede.

Men: er jeg i rute? Er redd for det kneet. Og hastigheten min. De første 38 km under Laugavegur ultra maraton må jeg altså klare 6,33 km/t i fjellterreng. Innberegnet i denne tida må jeg rekke å spise, eventuelle toalettbesøk, osv. Gjennomsnittlig tid per kilometer blir 9 minutter. Selvfølgelig går det både opp- og nedoverbakke, håpet er at det er lengre deler av løpet i nedoverbakke/flatt som ikke er for teknisk til å dra opp gjennomsnittstida per kilometer. Akkurat nå bruker jeg rundt 9 minutter i gjennomsnitt pr kilometer opp Haukåsen, men det er nok brattere under Laugavegur, dessuten brattere over mange flere kilometer og sammenligningen blir dermed umulig.

Jeg har jo ikke annet å gjøre enn å fortsette med å trene. Kanskje jeg også må trene på å forberede meg på nederlag. En ting er sikkert, det vil bli tungt å ikke klare det, dersom det skjer (og det er dessverre like sannsynlig som det motsatte).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s